vrijdag 21 maart 2014

Spa Francorchamps run - 8 maart 2014


Eén avond carnaval vieren had zijn sporen nagelaten.  Na 4 dagen verkouden besloot ik om toch maar deel te nemen aan de "Francorchamps run".  We hebben heel veel geluk met het weer, verleden jaar lag er op 8 maart nog sneeuw in de Ardennen.  Naast de wedstrijd is er natuurlijk het parcours en zijn infrastructuur.  Zelfs voor "raceleken" zoals ik is dit indrukwekkend. De pits en de omloop zelf zijn plaatsen waar je tijdens wedstrijden normaal nooit kan komen.  De inplanting in het landschap en bepaalde bochtencombinaties maakt Francorchamps dé favoriet van vele formule 1 rijders.

Na de start van de 7 en 14 km is het tijd voor de halve marathon (3 laps van 7 km).  Naast mij staat een blinkende bolide van het merk Jody Schoorens.  Even daarvoor hadden we het parcours al kunnen verkennen tijdens de opwarming. Start!  Dit is inderdaad een zwaar parcours. Ter vergelijking (Polar): 20 km Brussel 174,5 hoogtemeters, 10 miles Antwerpen 40,4 hoogtemeters en nu 21 km Francorchamps 439,2! hoogtemeters.  De Raidillon, het steilste stuk net na de start, maakt vele slachtoffers.  Hierna volgt nog ongeveer een kilometer "vals plat".   Het is moeilijk om te recupereren van de reeds geleverde inspanningen op de Raidillon.  Vanaf hier gaat het dan bergaf.  Na het passeren van enkele chicanes en een go kart circuit loopt het opnieuw op tot de finish.  Ik eindig in een teleurstellende maar logische 1u57.  Jody is dan al zijn 3e koffie bezig, hij eindigde knap 6e in 1u25.

Voor de geïnteresseerden: de wedstrijd zal volgend jaar doorgaan op 7 maart en de inschrijvingen zijn reeds geopend.  De organisatie was zeer goed: voldoende bevoorrading, safety medical car enz.  Een aanrader! 
 
Arvid